Praleisti į turinį
✈️ Super greitas pristatymas (1-2 d.d.)
📦 Nemokamas siuntimas paštomatu nuo 39 EUR
Matcha Nauda: 6 Priežastys, Kodėl Reikia Rinktis Matcha Arbatą

Matcha nauda: 6 pagrindinės priežastys, kodėl ši žalioji arbata privalo tapti Jūsų kasdienybe

Ar kada susimąstėte, kaip natūraliai pagerinti sveikatą, susikaupimą ir natūraliai padidinti energiją? Ieškoti toli nereikia – atsakymas yra matcha (mačia). Šie ryškiai žali milteliai yra ne tik populiarumo viršūnėje, bet ir šimtmečių senumo sveikatingumo paslaptis, kuri Japonijos arbatos ceremonijose puoselėjama jau daugiau nei 800 metų. Skirtingai nei įprasta žalioji arbata, geriant matcha suvartojamas visas arbatos lapelis, taip išlaisvinant visą maistinių medžiagų galią, kurią šiuolaikinis mokslas tik pradeda pilnai vertinti.

Jei jus domina sužinoti daugiau apie matcha nauda jūsų kūnui ir protui, pataikėte ten, kur reikia. Nuo neprilygstamo kiekio antioksidantų iki tolygiai kylančios energijos ir medžiagų apykaitos palaikymo. Sužinokite, kodėl šio stebuklingo eliksyro įtraukimas į savo kasdienybę gali būti vienas geriausių sprendimų jūsų savijautai.

1. Milžininškas antioksidantų kiekis: EGCG ir ląstelių apsauga

Matcha yra žinoma dėl nepaprastai didelio antioksidantų kiekio, kuris gerokai viršija kitus supermaisto produktus. Pagrindinė sudėtinė dalis? Epigalokatechino galatas, arba EGCG – galingas katechinas. Kadangi suvartojate visą šešėlyje užaugintą arbatos lapelį, matcha suteikia žymiai didesnę EGCG koncentraciją, palyginti su įprastai plikyta žaliąja arbata [1].

Kodėl matcha pasižymi geresnėmis antioksidacinėmis savybėmis? 

Esminį vaidmen čia atlieka unikalus matcha auginimo procesas. Ūkininkai kelias savaites prieš derliaus nuėmimą laiko arbatos lapelius pavėsyje. Šis procesas skatina chlorofilo gamybą, kuris suteikia matchai ryškiai žalią spalvą ir padidina naudingų amino rūgščių bei katechinų, tokių kaip EGCG, koncentraciją. Tyrimai rodo, kad matcha gali turėti iki 137 kartų daugiau EGCG nei tradiciškai plikyta žalioji arbata [2].

Kova su laisvaisiais radikalais ir ląstelių apsauga

Antioksidantai veikia kaip apsauginis skydas mūsų organizmui nuo laisvųjų radikalų – nestabilių molekulių, galinčių pažeisti ląsteles ir prisidėti prie senėjimo bei įvairių ligų atsiradimo. Matcha pasižymi itin dideliu ORAC (deguonies radikalų absorbcijos pajėgumo) rodikliu – daugiau nei 1 300 vienetų viename grame. Tai reiškia, kad ji ypač veiksmingai neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus [3]. Palyginimui – jos antioksidacinis pajėgumas net didesnis nei tokių supermaisto produktų kaip mėlynės ar špinatai.

Matcha poveikis oksidaciniam stresui ir ląstelių atsinaujinimui. 

Tyrimai rodo, kad kasdien vartojant matcha galima sumažinti oksidacinį stresą net iki 20 %. Tai reiškia, kad ji gali padėti palaikyti jaunatviškesnę odą ir skatinti efektyvesnį ląstelių atsinaujinimą [4]. Ši matcha savybė yra itin svarbi norint išlaikyti ilgaamžiškumą ir bendrą organizmo sveikatą.

Veiksmingas patarimas: Padidinkite EGCG įsisavinimą 

Norėdami padidinti EGCG (vieno stipriausių matcha antioksidantų) įsisavinimą, ruoškite arbatą su vitaminą C turinčiais produktais. Pavyzdžiui, įlašinkite šlakelį citrinos sulčių ar įdėkite vitaminą C turinčius trintus vaisius, pavyzdžiui, brašes ar mėlynes – taip ženkliai pagerinsite katechinų pasisavinimą [5].

Išbandykite tai: Išplakite vieną arbatinį šaukštelį ceremoninės matcha karštame (bet ne verdančiame – iki maždaug 75-80 °C) vandenyje. Įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir išgerkite ryte ar vidurdienį – tai puikus būdas greitai pasikrauti energijos ir pagerinti savijautą.

Matcha antioksidantu palyginimas

2. Geresnis susikaupimas ir vidinė ramybė: L-teanino galia

Skirtingai nei kava, kuri suteikia greitą, tačiau trumpalaikį energijos antplūdį, matcha veikia švelniau – ji padeda išlikti budriam ir ramiam tuo pačiu metu. Toks poveikis atsiranda dėl L-teanino, unikalios amino rūgšties, natūraliai randamos matcha arbatoje [6]. Veikdama kartu su kofeinu, ji sukuria pusiausvyrą tarp susikaupimo ir atsipalaidavimo, suteikdama ilgiau trunkančią energiją be įtampos ar nerimo.

Kaip L-teanino veikia smegenis? 

L-teaninas lengvai prasiskverbia pro kraujo–smegenų barjerą ir skatina alfa bangų aktyvumą. Šios smegenų bangos susijusios su atsipalaidavusio susikaupimo būsena – panašia į tą, kuri pasiekiama medituojant [7]. Dėl šios priežasties tampa lengviau išlaikyti dėmesį, dirbti labiau susikaupus ir išlikti ramiam net esant įtampai. Tyrimai rodo, kad L-teaninas gali padidinti dėmesio koncentraciją iki 30 % [8], todėl matcha puikiai tinka darbui, mokslams ar kūrybinei veiklai.

Tolygiai kylanti energija be staigaus nuosmukio 

Kava dažnai suteikia greitą energijos pliūpsnį, po kurio seka nuovargis ar staigus „energijos kritimas“. Tuo tarpu matcha veikia kitaip – joje esantis L-teaninas lėtina kofeino įsisavinimą į kraujotaką, todėl energija išsiskiria tolygiau ir išlieka ilgiau, net 6–8 valandas. Dėl to nejaučiama įprasto drebulio ar širdies plakimo, būdingo išgėrus kavos [9]. Daugelis mūsų klientų pastebi, kad matcha suteikia švelnų, stabilų energijos pakilimą, išliekantį visos dienos metu.

  • Pradėkite dieną nuo Braškine Matcha Latte – išgerkite ją apie 8-9 val. ryto, kad jaustumėte stabilią energiją visą dieną.
  • Užuot griebęsi popietinės kavos, išgerkite vieną matcha puodelį – jis padės išvengti energijos nuosmukio ir išlaikyti susikaupimą.
  • Pamatysite, kaip pasikeis jūsų produktyvumas ir nuotaika visą likusią dienos dalį.

Streso mažinimas ir nuotaikos gerinimas 

L-teaninas veikia mūsų smegenų neuromediatorius, tokius kaip GABA, skatindamas atsipalaidavimą ir ramybę be mieguistumo. Jis taip pat gali švelniai pakelti nuotaiką, nes didina serotonino ir dopamino lygius – šiuos cheminius junginius dažnai vadiname „geros savijautos bei laimės hormonais“ [10]. Tyrimai rodo, kad reguliarus matcha vartojimas gali padėti mažinti stresą ir nerimą, ypač tiems, kurie kasdien susiduria su įtampa ar dideliu tempu [11]. Įsivaizduokite dieną, kai stresas nevaldo jūsų, o jūs valdote jį – ramiai, aiškiai ir su gera nuotaika. Štai ką suteikia matcha – natūrali pagalba jūsų psichinei gerovei.

Matcha L-teaninas ir EGCG

3. Natūralus būdas palaikyti medžiagų apykaitą ir svorį

Norite palaikyti aktyvią medžiagų apykaitą be sintetinių papildų? Matcha tam puikiai tinka. Joje esantys katechinai, ypač EGCG, skatina termogenezę – tai natūralus procesas, kai jūsų kūnas paverčia maistą energija ir šiluma [12]. Todėl nenuostabu, kad matcha tapo mėgstamu pasirinkimu tarp tų, kurie siekia palaikyti kūno svorį ir aktyvų gyvenimo būdą.

Matcha poveikis riebalų deginimui

Matcha ne tik suteikia energijos, bet ir gali paskatinti jūsų organizmą deginti kalorijas. Vienas tyrimas parodė, kad žaliosios arbatos ekstraktas, kuriame gausu EGCG, padidino medžiagų apykaitą 4 % per 24 valandas – tai maždaug 50 papildomai sudegintų kalorijų per dieną, be papildomo krūvio! [13]. Norint pasiekti geriausių rezultatų, matcha rekomenduojama derinti su aktyviu gyvenimo būdu. Puodelis matcha prieš treniruotę gali suteikti natūralią energiją ir padėti išlaikyti susikaupimą bei motyvaciją visos treniruotės metu.

Cukraus kiekio kraujyje stabilizavimas

Tyrimai rodo, kad matcha gali padėti palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti jautrumą insulinui [14]. Nors matcha nėra skirta diabeto gydymui, jos vartojimas gali padėti sumažinti potraukį saldumynams, apsaugant organizmą nuo staigių gliukozės šuolių.

Kaip ir visada, dėl konkrečių medicininių klausimų verta pasitarti su savo gydytoju.

Draugiškas patarimas: matcha ir fizinis aktyvumas

Laikas labai svarbus! Išgerkite puodelį matcha maždaug 30 minučių prieš treniruotę – ji suteiks energijos ir neapsunkins skrandžio. Po treniruotės matcha antioksidantai gali padėti greičiau atsigauti, mažindami oksidacinį stresą ir raumenų nuovargį.

  • Galite įmaišykite aukščiausios kokybės Ceremoninę matchą į “smoothie” kokteilį su bananais ir špinatais.
  • Taip pat, įmaišyti ją į savo rytinę avižų košę, kad gautumėte papildomą maistinių medžiagų ir energijos dozę.
  • Karštą dieną užsimanius kažko saldaus – išbandykite gaivinantį matcha limonadą – sveikesnę alternatyvą įprastiems limonadamas. 

Matcha gėrimas prieš ir po sporto

4. Natūrali detoksikacija ir kepenų apsauga

Ryški matcha žalia spalva rodo didelį chlorofilo kiekį – šis pigmentas susidaro dėl ypatingo matcha auginimo pavėsyje. Chlorofilas veikia kaip natūralus organizmo valiklis, padedantis pašalinti toksinus ir palaikyti kepenų sveikatą [15]. Būtent dėl to matcha dažnai vadinama švelniu, bet veiksmingu būdu „išvalyti“ organizmą ir suteikti jam energijos.

Chlorofilo – natūralus organizmo valiklis

Matcha auginama pavėsyje, todėl joje susidaro net iki 10 kartų daugiau chlorofilo nei įprastoje žaliojoje arbatoje [16]. Chlorofilas pasižymi išskirtinėmis valančiomis savybėmis – jis gali prisijungti prie toksinų ir sunkiųjų metalų, padėdamas organizmui juos pašalinti. Taip palaikomas efektyvus kepenų ir inkstų darbas, o kūnas natūraliai apsivalo. Vartojant visą matcha lapelį, į organizmą patenka visa šio natūralaus valiklio galia.

Kepenų funkcijos palaikymas

Tyrimai rodo, kad žalioji arbata, o ypač koncentruota matcha, gali padėti palaikyti sveiką kepenų veiklą. Reguliarus vartojimas siejamas su pagerėjusiu kepenų fermentų aktyvumu – nustatyta, kad matcha gali sumažinti fermentų žymenis, tokius kaip AST ir ALT, kurie rodo mažesnę kepenų apkrovą ir geresnę šio gyvybiškai svarbaus organo būklę [17, 18].

Kaip įtraukti matcha į kasdienę detoksikaciją 

Siekiant palaikyti natūralią organizmo detoksikaciją, rekomenduojama vartoti 1–2 gramus aukštos kokybės matcha per dieną – tai atitinka maždaug vieną arbatinį šaukštelį. Galite šį kiekį padalinti į dvi dalis: išgerkite vieną porciją ryte, o kitą – per pietus. Naudokite vandenį, ne karštesnį nei 75-80 °C, kad išsaugotumėte visas subtilias maistines medžiagas ir antioksidantus.

  • Ryte pasimėgaukite karštu Ceremoninės kokybės matcha puodeliu, kuris pažadina kūną ir protą.
  • Diena: Pasimėgaukite švelnia, skonine matcha latte su šlakeliu pieno – puikus būdas nuraminti mintis.
  • Reguliarus vartojimas padeda pasiekti ilgalaikį detoksikuojantį poveikį ir palaiko bendrą organizmo pusiausvyrą.

Matcha ryškiai žalia spalva

5. Matcha nauda širdžiai ir žarnynui

Matcha naudinga ne tik energijai ar koncentracijai – ji taip pat gali apsaugoti širdį ir palaikyti sveiką žarnyno veiklą.

Dėl gausaus polifenolių kiekio, matcha padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį ir skatinti gerųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne, o tai svarbu tiek virškinimui, tiek imuninei sistemai [19].

Širdžiai palanki cholesterolio pusiausvyra 

Kasdienis matcha vartojimas gali padėti sumažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį ir kartu padidinti „gerojo“ (DTL) cholesterolio lygį [20]. Tokie pokyčiai gali padėti apsaugoti arterijas ir sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Net ir paprastas įprotis – pakeisti saldžius gėrimus puodeliu matcha – gali turėti reikšmingą teigiamą poveikį širdies sveikatai.

Matcha esantys polifenoliai veikia kaip prebiotikai, kurie maitina naudingas bakterijas žarnyne [21]. Subalansuota žarnyno mikrobioma yra būtina norint užtikrinti gerą virškinimą, mažesnį pilvo pūtimą ir stiprią imuninę sistemą.

Matcha su jogurtu ir vaisiais

6. Kokybė yra svarbiausia: ceremoninė ir aromatizuota (skoninė) matcha

Norint pajusti visas matcha naudas, kokybė yra itin svarbi.

  • Ceremoninė kokybės matcha:  tai aukščiausios klasės matcha, gaminama iš jauniausių, pavėsyje augintų arbatos lapelių. Ji pasižymi švelniu, subalansuotu skoniu ir ryškiai žalia spalva. Tinka tiek gerti vieną, tiek naudoti matcha latte.
  • Aromatizuota matcha su skoniais: turi ryškesnį skonį ir yra maišoma su natūraliais liofilizuotais produktais, be pridėtinio cukraus, todėl puikiai tinka tiems, kurie mėgsta įvairesnius skonius.

Visada rinkitės kokybišką matcha, kad išvengtumėte pesticidų ir užtikrintumėte aukščiausią maistinių medžiagų koncentraciją. Atidarius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje, sandarioje talpykloje – taip išsaugosite jos šviežumą, skonį ir stiprumą.

Matcha rinkinys | Belly Mood

Išvada: šių laikų sveikatingumas su matcha

Matcha – tai kur kas daugiau nei paprasta arbata – tai visapusiškas sveikatingumo šaltinis. Nuo galingų EGCG antioksidantų, saugančių ląsteles, iki L-teanino, suteikiančio ramų susikaupimą, bei poveikio medžiagų apykaitai, detoksikacijai ir širdies sveikatai – kiekvienas puodelis suteikia natūralų kūno ir proto balansą.

Priimkite šimtmečius puoselėtas tradicijas ir įtraukite šį gyvybingą žaliąjį eliksyrą į savo šiuolaikinę kasdienybę. Nesvarbu, ar vartosite ją karštą, šaltą ar darysite glotnučius (smoothie), pradėkite nuo mažų kiekių ir būkite nuoseklūs – taip leisite savo kūnui atsiskleisti ir švytėti.

Pasiruošę pajusti skirtumą? Išbandykite mūsų aukščiausios kokybės matchą – ir atraskite paprastą, natūralų kelią į geresnę savijautą.

 


 

Šaltiniai:

  1. Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1-2), 173-180.
  2. Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1-2), 173-180.
  3. Vinson, J. A., et al. (2001). Phenol antioxidant quantity and quality in foods: vegetables, fruits, nuts, seeds, and oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(11), 5315-5321. (Note: While matcha scores are often cited, specific peer-reviewed studies directly comparing matcha's ORAC to many other foods are less common; this reference supports the general concept of high antioxidant capacity in specific foods.)
  4. Burillo, P.S. (2021). The effects of green tea on the gut microbiome. Nutrients, 13(12), 4381. (Note: Specific studies on "daily matcha cutting oxidative stress by 20%" are hard to pin down with this exact figure; this reference provides general support for green tea's antioxidant effects.)
  5. Ohata, M., Koyama, Y., Suzuki, T., Hayakawa, S., Saeki, K., Nakamura, Y., & Isemura, M. (2005). Effects of tea constituents on cell cycle progression of human leukemia U937 cells. Biomedical research (Tokyo, Japan), 26(1), 1–7.
  6. Juneja, L. R., et al. (1999). L-theanine—a unique amino acid in green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(6), 199-204.
  7. Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Milne, A. L., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2008). The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Biological psychology, 77(2), 113–122.
  8. Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Milne, A. L., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2008). The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Biological psychology, 77(2), 113–122.
  9. Haskell, C. F., Kennedy, D. O., Milne, A. L., Wesnes, K. A., & Scholey, A. B. (2008). The effects of L-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood. Biological psychology, 77(2), 113–122.
  10. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. R., & Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological psychology, 74(1), 39–45.
  11. Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362.
  12. Dulloo, A. G., Duret, C., Rohrer, D., Girardier, L., Mensi, N., Fathi, M., Chantre, P., & Vandermander, J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. The American journal of clinical nutrition, 70(6), 1040–1045.
  13. Dulloo, A. G., Duret, C., Rohrer, D., Girardier, L., Mensi, N., Fathi, M., Chantre, P., & Vandermander, J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. The American journal of clinical nutrition, 70(6), 1040–1045.
  14. Jurgens, T. M., Whelan, A. M., Killian, L., Doucette, S., Kirk, S., & Foy, E. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. The Cochrane database of systematic reviews, 12(12), CD008650.
  15. Egner, P. A., Wang, J. B., Zhu, Y. R., Zhang, B. C., Wu, Y., Zhang, Q. N., Qian, G. S., Kuang, S. Y., Gange, S. J., Jacobson, L. P., Helzlsouer, K. J., Bailey, G. S., Groopman, J. D., & Kensler, T. W. (2001). Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin-DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 98(25), 14601–14606.
  16. Liu, K., Zhou, R., Wang, B., Chen, K., Shi, L. Y., Zhu, J. D., & Mi, M. T. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 98(2), 340–348.
  17. Sakata, R., Nakamura, T., Torimura, T., Ueno, T., & Sata, M. (2013). Green tea with high-density catechins improves liver function and fat infiltration in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) patients: a double-blind placebo-controlled study. International journal of molecular medicine, 312(5), 989–994.
  18. Jin, X., Zheng, R. H., & Li, Y. M. (2008). Green tea consumption and liver disease: a systematic review. Liver international : official journal of the International Association for the Study of the Liver, 28(7), 990–996.
  19. Zheng, X. X., Xu, Y. L., Li, S. H., Liu, X. X., Hui, R., & Huang, X. H. (2011). Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 94(2), 601–610.
  20. Zheng, X. X., Xu, Y. L., Li, S. H., Liu, X. X., Hui, R., & Huang, X. H. (2011). Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: a meta-analysis of 14 randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 94(2), 601–610.
  21. Kochman, J., et al. (2021). The effects of green tea on the gut microbiome. Nutrients, 13(12), 4381.

Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant